سفر به دیگر سو

وقتی مدیران رسانه کاسبی ندانند

اصحاب رسانه در ایران، عموما جزو گروه‌هایی هستند که درآمد خوبی ندارند. زندگی‌ها هم که در حال حاضر سخت شده. نتیجه؟ غالبا می‌روند به شغل‌های هم‌سو؛ مثل روابط عمومی و تولید محتوا برای شرکت‌ها و … . چنین می‌شود که رسانه‌ها، مدام از خبرنگاران و روزنامه‌نگار پر و خالی می‌شود و این نیروها معمولا زمان زیادی در آن‌جا ماندگار نمی‌شوند.
عیسی محمدی

عیسی محمدی

رسانه نگار/شاعر/ کارشناس تولید محتوا، مدیر رسانه و مشاور/علاقمند به توسعه فردی و برندینگ

در حالی که ماندگاری و ثبات و در نتیجه آن، تخصص و تجمیع تجربه‌ها و …، اساس موفقیت اصحاب رسانه تلقی می‌شود.
اما چرا اصحاب رسانه پول خوبی نمی‌گیرند؟ چون رسانه پول ندارد به آن‌ها بدهد. چرا رسانه پول ندارد؟ چون منبع درآمد ثابت و پایداری ندارد: یا باید از نهادهای حاکمیتی و دولتی پول و بودجه بگیرد، یا مبتنی بر تبلیغ و کارهای مشارکتی باشد؛ که در نتیجه دستش زیر ساطور اصحاب تجارت و ثروت و شرکت‌ها خواهد بود، یا ناچار است کاری غیر از روزنامه‌نگاری بکند؛ مثل تولید محصولات دیگر و برگزاری رویداد و … . در نهایت هر چه که هست، منبع درآمد پایدار و شناخته شده و قابل اتکایی نیست.
اما چرا رسانه‌ها چنین منبع درآمدهایی ندارند؟ خیلی ساده پاسخ می‌دهم: مدیران رسانه در ایران، هوش تجاری و مالی و اقتصادی ندارند.

مدیریت رسانه بخشی از دانش مدیریت است و دانش مدیریت، ترکیبی از روانشناس و اقتصاد و مدیریت و کسب و کار و جامعه‌شناسی و … . اولین سئوالی که یک مدیر رسانه باید جواب‌هایی درست و حسابی برایش داشته باشد این است که: خب من این رسانه را ایجاد کردم، از کجا پول در بیاوریم و چطور پول بچه‌ها را بدهیم و چطور این منبع مالی پایدار و رو به رشد باشد؟ بنده خیلی کم دیده‌ام مدیر رسانه‌ای به این‌ها فکر کند؛ غالبا دنبال چیزهایی غیر از رسانه هستند؛ حالا پستی بگیرند، تأثیری در بخشی از سیاست و جامعه بگذارند یا نهایتا پز بدهند که بله، من رسانه دارم.
بیل گیتس زمانی می‌گفت که در مایکروسافت، این برنامه‌نویس‌ها هستند که مهمترین نیروها و اولویت اول و آخر محسوب می‌شوند و همه باید در خدمت آن‌ها باشند؛ حتی مدیریت و بخش مالی. به نظر می‌رسد در حوزه رسانه باید چنین دیدگاهی داشته باشیم: روزنامه‌نگاران مهمترین و اولین و آخرین اولویت هستند و همه باید در خدمت آن‌ها باشند؛ پس مدیر رسانه قبل از هر چیزی، باید زمینه درآمدی ثابت و پایدار و خوبی را ایجاد کند که بتواند روزنامه‌نگاران را، به مدت زیاد و ثابت، در آن‌جا نگه دارد و نتیجه این ماندگاری بلندمدت را در غالب یک رسانه برتر و اثرگذار دریافت کند؛ رسانه‌ای که اثرگذاری‌اش، باعث می‌شود تا درآمد تبلیغاتی و دیگر درآمدهایش ایجاد شده و برقرار باشد.
به نظر می‌رسد تا وقتی که یک مدیر و ایجادکننده رسانه پاسخ درستی به این سئوال‌ها نداده باشد، ایجاد رسانه توسط او خطایی نابخشودنی خواهد بود. پول و درآمد، هدف یک رسانه نیست؛ اما در اولویت، هم‌ردیف اکسیژن است؛ اگر نباشد، یعنی مرگ. چه بسیار مدیران رسانه را دیده‌ام که برای چندرغاز درآمد و پرداخت هزینه و حقوق نیروهای خود، عملا همه استانداردهای رسانه را قربانی یک قرارداد و مقداری پول کرده‌اند. نتیجه؟ رسانه فاقد اثرگذاری می‌شود و فقدان اثرگذاری، باعث فقدان توجه سرمایه‌داران و شرکت‌ها و دیگران می‌شود و همه این‌ها یعنی، همین چیزی که الان داریم در رسانه‌های‌مان می‌بینیم…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا