سفر به دیگر سو

اصول رسانه جابه‌جا نمی شوند

سفر به دیگر سو/یادداشت اختصاصی

اگر خاطرتان مانده باشد، چندی پیش رسانه «عبدی‌مدیا»، مصاحبه‌ای از رفیق‌دوست منتشر کرد؛ که در واقع برشی نشر داده نشده از مصاحبه او در چند سال گذشته بود.
عیسی محمدی

عیسی محمدی

رسانه نگار/شاعر/ کارشناس تولید محتوا، مدیر رسانه و مشاور/علاقمند به توسعه فردی و برندینگ

این مصاحبه و نکته‌های مطرح شده در آن جنجالی شد و عملا اتهام تروریستی بودن را متوجه بخشی از نظام کرد؛ طوری که همه ناچار به اظهارنظر و پاسخگویی شدند و حتی خود دفتر رفیق‌دوست، واکنش نشان داد که ایشان عمل مغز کرده و حافظه‌اش خوب کار نمی‌کند و … .
اما مسأله اصلی کجاست؟ بحثی که در این‌جا مطرح شد این بود که یک ژورنالیست، مصاحبه‌ای گرفته بود و طبق قولی که به مصاحبه‌شونده داده بود، بخشی از آن را نشر نداده بود. آیا چنین حقی داشت؟ برخی می‌گفتند آری و برخی نه. هر کدام هم استدلال‌های خودشان را داشتند. اما یک قدم عقب‌تر که می‌رفتیم این سئوال مطرح می‌شد که: آیا اساسا مصاحبه‌شونده این حق را دارد که برای مصابه‌گر تعیین تکلیف کند؟ و با چه فلسفه‌ای و …؟
نکته مهم این‌که چنین بحثی، از بحث‌های اولیه و فنی در حوزه ادبیات مصاحبه و آموزش مصاحبه مطبوعاتی است؛ یکی از اصول کار. و نکته مهمتر این‌که هنوز هم بحث درباره اصول روزنامه‌نگاری است؛ و اگر کمی جلوتر آمده‌ایم و شبکه‌های مجازی و … دست برتر را دارند، صرفا بسته‌بندی و صورت کار تغییر کرده است، وگرنه اصول همان اصول است. و در واقع یک روزنامه‌نگار از وقتی که با اصول کار خودش به یگانگی و صلح نرسیده باشد، اتفاقاتی مانند این خواهد افتاد: مصاحبه‌ای خواهد گرفت، بخشی را کنار خواهد گذاشت و بعدها آن را نشر خواهد داد و در عین حال، متهم هم خواهد شد. اما چرا؟ تنها به این دلیل ساده که به طور مستقیم سروقت کار رسانه‌ای رفته و کمترین زمان را به اصول کار خودش و فلسفه کار رسانه‌ای و … اختصاص داده است.
بله، اصول رسانه و فلسفه کار رسانه همیشه ثابت‌اند؛ این روکش‌ها هستند که تغییر می‌کنند و اگر می‌خواهید در طی مسیر منحرف نشوید، باید به خوبی این چیزها را بحث کنید و یاد بگیرید و … .

0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا