رسانه نگاری، حاصل علم و تجربه است/بخش پایانی
دنیای پر رمز و راز رسانه/یادداشت اختصاصی
از اصول خبرنویسی تا گزارش از مکان، از مصاحبه خبری تا ادبیات در خبر و از اخبار جعلی تا نظریات علوم ارتباطات اجتماعی و همچنین مقایسه کار در تحریریه رسانه و روابط عمومی را برایتان قلمی کردم.
هدف از این نوشته ها، انتقال تجربه به خبرنگاران جوانتر بود. معتقدم جوانان نیروی پیشران هر رسانه هستند و چنانچه بتوانند در معرض تجربیات پیشکسوتان رسانه ها قرار بگیرند، مسیر پیشرفت را سریع تر طی خواهند کرد.
در این مختصر، که آخرین نوشته این ستون است، نکات کلیدی موفقیت یک خبرنگار در دنیای پررمز و راز رسانه را یادآور می شوم:
۱- واژه ها را به استخدامتان در آورید. تنها راه تسلط بر واژگان خواندن شعر و رمان است. از ادبیات قدیم و جدید غافل نشوید.
۲- بر حوزه خبری خود مسلط باشید. این تسلط با مطالعه و پیگیری اخبار مربوط به حوزه تحت پوشش، ایجاد پوشه هایی برای استفاده در سابقه خبر، شناسایی متخصص مرتبط با حوزه و داشتن شماره تماس آنها، حاصل می شود.
۳- به عنوان یک خبرنگار، فرایند مدار باشید. خبرنگاران رویداد مدار ، خیلی زود از مدار حافظه ها حذف میشوند.
۴- اگر در یک رسانه دولتی فعالیت دارید، مراقب باشید به سندرم کارمندی دچار نشوید. ضرب المثل “هر چه پول دهید آش میخورید”، حاصل همین سندرم است.
۵- یک خبرنگار، فلات یادگیری ندارد. شما همیشه در حال آموختن هستید، روزی که دچار غرور و خودبزرگ بینی شوید، آن روز پایان کار رسانه ای شما خواهد بود.
۶- مخاطبان خبرهایتان را بسان مشتری درنظر بگیرید. برایشان احترام قائل شوید. در تنظیم خبر، به جایشان فکر نکنید. تیر و لید را به گونه ای انتخاب کنید که یک مسئول گالری، غرفه اش را نورپردازی می کند.
۷- خبرنگاران در ابتدای کار، تولد یک رویداد را روایت میکنند، اما با تسلط بر این حرفه، میتوانند یک رویداد را پیش از تولد بشارت بدهند، اگر بر سیاق فرایند مداری باشند.
دهمین یادداشت این ستون را با دعای خیر برای همکاران رسانه ای و آرزوی توفیقات بیشتر به پایان می برم.